Orgel


Het huidige orgel
Het orgel telt 32 stemmen, verdeeld over hoofdwerk, positief en pedaal. 

Dispositie:

PedaalHoofdwerkPositief
Resultantbas 32'Bourdon 16'Roerfluit 8'
Prestant 16'Prestant 8'Salicionaal 8'
Subbas 16'Holpijp 8'Quintadena 8'
Gedektbas 16'Violon 8'Prestant 4'
Octaafbas 8'Octaaf 4'Flute harmonique 4'
Fluitbas 8'Roerfluit 4'Flageolet 2'
Bourdon 8'Prestantquint 2 2/3'Quintfluit 1 1/3'
Koraalbas 4'Octaaf 2'Sesquialter 6sterk
Ruispijp 3sterkCornet 4sterkScherp 3sterk
Basson 16'Mixtuur 6sterkEcho trompet 8'
Trombone 8'Trompet 8'Tremulant
Koppel Pedaal+IKoppel I+II
Koppel Pedaal+II

Koppel Pedaal+II 4'

In de orgelkas bevinden zich, met inbegrip van het front, ruim 2000 pijpen.

Geschiedenis orgel

In 1907 is ons kerkgebouw gebouwd. Het kreeg de naam 'Jeruzalemkerk' en werd in gebruik genomen door de Gereformeerde Kerk. In de eerste jaren werd een pedaalharmonium gebruikt in afwachting van het definitieve orgel. In 1910 heeft de firma Van Dam uit Leeuwarden het orgel geplaatst.


Het Van Dam orgel uit 1910

Het instrument was uitgerust met een mechanisch sleepladensysteem en had een gesloten orgelkas. Het orgelfront was zeer fraai vormgegeven. Op 21 oktober 1910 is het orgel in gebruik genomen. 

In 1955 werd het kerkgebouw gerenoveerd en gemoderniseerd. Hierbij is ook het orgel volledig omgebouwd. Dit is gedaan door de firma Valckx & Van Kouteren te Rotterdam. Ten behoeve van deze ingrijpende renovatie werd advies ingewonnen bij de Gereformeerde Organistenvereniging. 


Het omgebouwde orgel uit 1955

Het front van het orgel kreeg een open opstelling. Er werd overgegaan op een elektro-pneumatische bediening. De sleepladen bleven behouden, maar de windlade van het pedaal werd met drie tonen vergroot. Tevens werden er dertien stemmen toegevoegd. Het kerkgebouw en het omgebouwde orgel werden op 13 september 1955 weer in gebruik genomen. 

Vanaf februari 2023 is het orgel een aantal maanden in onderhoud. Het orgel wordt grondig gerenoveerd om achterstallig onderhoud in te halen en de verwachte levensduur te verlengen.

Concerten

Al in het verleden vonden regelmatig concerten plaats in ons kerkgebouw. Onder andere Feike Asma, Pieter Heykoop en verschillende koren hebben een concert verzorgd. 

Tegenwoordig vinden er regelmatig zangavonden plaats. Deze zullen worden weergegeven in de agenda op de website. U bent van harte welkom om een zangavond bij te wonen!